Hoe maak je plantaardig koken spannend, smaakvol én duurzaam?

Hoe maak je plantaardig koken spannend, smaakvol én duurzaam?

Bij Fermi hebben drie voedselfanaten het antwoord gevonden: fermentatie. Met hun unieke smaakmakers helpen zij chefs om gerechten naar een hoger niveau te tillen, op natuurlijke wijze en met krachtige, rijke smaken, vol umami. In deze blog ontdek je hoe Fermi is ontstaan, wat hun producten zo bijzonder maakt en waarom ze zo goed passen in horecakeukens. Laat je inspireren en geef jouw keuken een fermentatie boost! 

Over Fermi 

Bij Fermi draait alles om smaak en goed eten. Hun missie? Natuurlijke smaakmakers maken waarmee iedereen – van thuiskok tot chef – gezond, duurzaam én vooral superlekker kan koken. Ze gebruiken eeuwenoude fermentatietechnieken, maar dan in een modern jasje.


Alle producten worden gemaakt met lokale en seizoensgebonden ingrediënten, vaak uit reststromen van de voedselketen. Zo benutten ze wat er al is en dragen ze bij aan een gezondere wereld. Geen onnodige toevoegingen, wél intense smaken die écht ergens naar smaken.

Van passie naar product

"Wij zijn alle drie gek op goed eten," vertelt Tjerk. "Daarbij zien we ook dat het huidige voedselsysteem niet bepaald toekomstbestendig is, niet voor de planeet en niet voor onze gezondheid. Dat inzicht, gecombineerd met onze liefde voor smaak, vormt de kern van Fermi.” Vanuit ervaring uit restaurantkeukens en bakkerijen ontdekten we hoe krachtig fermentatie is als manier om smaak te creëren. Door dat te combineren met het gebruik van lokale ingrediënten en reststromen, ontstond een krachtig concept en zo werd Fermi geboren.

Samen richtten Josh, Tjerk en Splinter Fermi op, om plantaardig koken makkelijker en aantrekkelijker te maken voor chefs. "Smaak is de sleutel," zegt Josh. "Als iets echt lekker is, kiezen mensen daar vanzelf voor. Zo maken we plantaardig eten interessant voor een brede doelgroep."

Smaakmakers met een missie

Fermi ontwikkelt gefermenteerde smaakmakers van lokale ingrediënten en reststromen uit de voedselketen. Hun producten geven gerechten meer diepgang, complexiteit en balans. Voor hen is fermentatie geen trend, maar een logische terugkeer naar traditionele technieken, in synergie met de natuur in plaats van ertegenin, die voedsel onweerstaanbaar lekker én gezond maken."

Gefermenteerde groenten met smaken van over de hele wereld

Fermi maakt gefermenteerde groenten geïnspireerd op smaken van over de hele wereld. Denk aan Levant (Midden-Oosters), Curtido (Zuid-Amerikaans) of Kimchi (Koreaans). Fris, knapperig en lichtzuur van smaak. Heerlijk bij een warme lunch, door een salade of op een sandwich. En dankzij natuurlijke fermentatie ook nog eens goed voor je darmflora. Fermentatie is van oorsprong een manier om voedsel te conserveren, daarom zijn deze producten niet alleen smaakvol, maar ook lang houdbaar.

Umami pasta's

De umami pasta’s (ook wel Hollandse miso’s) van Fermi zijn krachtige smaakmakers. Ze worden gemaakt van lokale ingrediënten zoals rogge en pompoenpit. Deze pasta’s geven extra diepte aan sauzen, soepen, marinades en stoofgerechten. Ze zijn een plantaardig alternatief voor bijvoorbeeld vissaus of bouillon, en helpen chefs om zonder dierlijke producten toch een complexe, volle en gelaagde smaak te creëren.

V'duja: pittig, plantaardig en vol umami

Een van de meest opvallende producten van Fermi is de V’duja, een smeerbare, pittige spread. Geïnspireerd op de Italiaanse 'Nduja, maar dan volledig plantaardig. Met de rogge miso als basis, aangevuld met onder andere gefermenteerde chili en gerookte paprika, ontstaat een intense, kruidige umami-smaak met een lichte pit. Ideaal als topping op pizza of brood, door je pasta, of als smaakmaker in sauzen en marinades.

“Onze producten zijn niet alleen lekker, maar ook een krachtig antwoord op de uitdagingen van deze tijd," zegt Tjerk. "We gebruiken zoveel mogelijk lokale ingrediënten en reststromen uit de voedselketen en fermenteren deze tot natuurlijke smaakmakers. Daarmee raken we drie urgente thema’s: duurzaamheid, gezondheid en smaak. Smaak speelt hierin een sleutelrol: als iets écht goed smaakt, is het makkelijker voor mensen om de gezonde en duurzame keuze te maken. Het is geen truc, maar een natuurlijke drijfveer."

Fermentatie: oude techniek, nieuwe toekomst

Wat Fermi anders maakt dan veel andere producenten, is hun gebruik van lokale ingrediënten en reststromen, om daarmee de biodiversiteit te stimuleren, voedselverspilling tegen te gaan en kortere ketens te waarborgen. Hun doel is echt om het voedselsysteem te veranderen en hun producten zijn hier slechts een middel voor. "Fermentatie is een eeuwenoude techniek waarbij je bacteriën, gisten of schimmels gebruikt om voedsel te transformeren en te conserveren," legt Splinter uit. "Hierdoor wordt het eten niet alleen langer houdbaar, maar ook veel smaakvoller. Het is een natuurlijk proces dat gezond is voor je darmen en goed voor het milieu. Wij zien fermentatie als een manier om oude kennis en moderne wensen samen te brengen.”

Samen sterk met InstockMarket

De producten van Fermi zijn te koop via InstockMarket en dat is een bewuste keuze. "InstockMarket redt groenten die anders verspild zouden worden. Dat past perfect bij onze missie. Wij geven deze groenten een nieuw leven door ze te fermenteren. Zo maken we samen plantaardig koken aantrekkelijker én duurzamer, “ vertelt Tjerk. 

De toekomst smaakt fantastisch

Waar droomt Fermi van? "We willen dat plantaardig koken de norm wordt," zegt Josh. "Niet als compromis, maar als de lekkerste keuze. En we willen chefs inspireren om fermentatie in te zetten als krachtig hulpmiddel in hun keuken."

Volgens Fermi is de toekomst niet alleen groen, maar vooral ook vol smaak. "Als we durven dromen én oude kennis opnieuw leren waarderen, dan smaakt de toekomst fantastisch."

Benieuwd naar de producten van Fermi? Ontdek ze op InstockMarket.nl en geef je gerechten diepgang, complexiteit en een duurzame touch.

Search engine powered by ElasticSuite