Een Food Rescue Center? Wat is dat?

Een Food Rescue Center? Wat is dat?

In onze wereld waarin we overvloedig voedsel consumeren, blijft voedselverspilling een uitdaging. Bij InstockMarket proberen we daar verandering in te brengen. We werken samen met boeren, telers, producenten en horecagelegenheden om voedselverspilling tegen te gaan. Dit gebeurt allemaal in ons Food Rescue Center. We vertellen je er graag meer over.


In het Instock Food Rescue Center ontvangen we reststromen van voedsel. Deze worden gecontroleerd op kwaliteit en vervolgens opnieuw verpakt als producten die geschikt zijn voor de horeca.


Hoe werkt het op de werkvloer?

  1. Voedseltransport: Onze medewerkers ontvangen voedseloverschotten van verschillende bronnen, zoals boeren, telers en producenten. Ze zorgen ervoor dat het voedsel op een veilige en hygiënische manier wordt binnengebracht.
  2. Sorteren en kwaliteitscontrole: In het Food Rescue Center sorteren en inspecteren we het opgehaalde voedsel grondig. Onze medewerkers controleren de kwaliteit, versheid en houdbaarheid van de producten. Beschadigde of bedorven items worden verwijderd, zodat alleen veilig en bruikbaar voedsel wordt herverdeeld.
  3. Opslag: Het geredde voedsel wordt op de juiste manier opgeslagen. Afhankelijk van het type voedsel wordt het in koelcellen, vriezers of voorraadkasten geplaatst. We streven ernaar om de kwaliteit en versheid van het voedsel te behouden totdat het kan worden gedistribueerd.
  4. Distributie: Ons Food Rescue Center werkt samen met bedrijfscatering, restaurants, hotels, productiekeukens en voedselbanken om het geredde voedsel opnieuw te verdelen. Onze medewerkers zorgen ervoor dat het voedsel op de juiste manier wordt verpakt en geëtiketteerd, zodat het gemakkelijk kan worden gedistribueerd.

 

Hoe zit het met de software?

De producten die we ontvangen komen van heel veel verschillende producenten, het proces is daarom complexer dan bij een normale groothandel. In ons Food Rescue Center maken we gebruik van slimme software om informatie over het ontvangen van voedsel vast te leggen, zoals de hoeveelheid, de herkomst, de houdbaarheidsdatum en andere belangrijke details. Alle product batches die we ontvangen krijgen een speciaal lotnummer zodat we de traceerbaarheid kunnen borgen.  


Daarnaast wordt er op de achtergrond ook een rekensom gemaakt die de opbrengst berekent voor de producent. En niet te vergeten is het berekenen van de impact heel belangrijk voor ons. Elk artikel in ons systeem heeft op de artikelkaart de klimaatimpact staan. Hier staat de CO2-uitstoot, land- en watergebruik. Dit kunnen we daarna eenvoudig communiceren aan onze leveranciers en chefs. 


Door verder te gaan met investeringen in software maken we het mogelijk om op termijn ook proactiever berichten te sturen aan onze leveranciers over voedselverspilling die kan ontstaan. Denk bijv. aan een flinke hagelbui die een oogst peren kan aantasten. 


Hoe ziet het Food Rescue Center er van binnen uit?

Om onze activiteiten efficiënt en in overeenstemming met de voedselwetgeving uit te voeren, heeft ons Food Rescue Center verschillende essentiële voorzieningen en kenmerken nodig, zoals:

  • Koelcellen en vriezers: Deze zijn nodig om het geredde voedsel op de juiste temperatuur te bewaren en bederf te voorkomen. Ze zorgen ervoor dat bederfelijke producten vers blijven totdat ze worden herverdeeld.
  • CO2-installatie: Deze installatie helpt bij het handhaven van de juiste temperatuur, vochtigheidsniveaus en luchtcirculatie in de koelcellen en vriezers, wat essentieel is om de kwaliteit en versheid van het voedsel te behouden.
  • Stellages en opslagsystemen: Deze zijn belangrijk om de opgeslagen voedselvoorraad georganiseerd en overzichtelijk te houden. Ze zorgen ervoor dat verschillende soorten voedsel op een veilige en hygiënische manier worden opgeslagen.
  • De sluis: Dit is een tussenruimte tussen de buitenomgeving en de binnenruimte van het Food Rescue Center. Het helpt om de producten koel en stofvrij te houden totdat ze worden gesorteerd.
  • Voedsel Warenwetgeving: Ons pand voldoet aan de voedselwaren wetgeving en hygiënenormen die van toepassing zijn op voedselopslag en -distributie. We zorgen ervoor dat we voldoen aan voorschriften voor voedselveiligheid, hygiënepraktijken en het bijhouden van gedetailleerde administratie van de ontvangen en herverdeelde voedselvoorraden.

Benieuwd of heb je vragen? Boek onze inspiratieruimte vanaf september. Neem ook gerust een kijkje op onze website https://instockmarket.nl/ om te zien welke producten ons Food Rescue Center binnenkrijgt.