Voedselverspilling tegengaan in de horeca: wat levert het op?

Voedselverspilling tegengaan in de horeca: wat levert het op?

In de bruisende wereld van de horeca draait alles om het creëren van geweldige eetervaringen voor gasten. Je wilt je klanten de beste beleving geven en een ruime keuze aanbieden. Maar helaas gaat er achter de schermen ook veel voedsel verloren. 

Voedselverspilling is een enorm probleem en de horeca kan een goede oplossing vormen. Veel voedselverspilling is onnodig, bijvoorbeeld door overschotten, verkeerd gelabelde verpakkingen of producten met een kleine afwijking. 

Dit is niet alleen een verspilling van eten zelf en het geld dat het kost, maar het heeft ook een negatieve impact op het milieu. Veel horecabedrijven zetten zich in om voedselverspilling te verminderen. Maar wat levert dit eigenlijk op?


Waterbesparing begint op het bord

Een belangrijk aspect om voedselverspilling tegen te gaan is het besparen van natuurlijke hulpbronnen, zoals water. Tijdens elke stap in het voedselproductieproces, van landbouw tot bereiding, wordt er veel water gebruikt. Als voedsel verspild wordt, gaat al dat water verloren. Eén kilogram verspild voedsel kan tot 5000 liter waterverlies leiden, dat is enorm zonde! Door voedselverspilling te verminderen, kunnen restaurants meehelpen om dit water niet onnodig te verspillen.


Geen onnodig CO2-uitstoot 

Tijdens de hele voedselproductie, van landbouw tot opslag en transport, komen er veel broeikasgassen vrij. Wanneer voedsel wordt weggegooid, wordt die uitstoot verspild. Onderzoek toont aan dat één kilogram verspild voedsel ongeveer 2 a 3 kg CO2-uitstoot veroorzaakt. Het is zonde als dit verloren moet gaan door middel van eten wat nog goed gebruikt kan worden. 


Een stap naar duurzaam landgebruik en behoud van biodiversiteit

Voedselverspilling zorgt ook voor onnodig gebruik van landbouwgrond. Elke vierkante meter grond die wordt gebruikt voor het verbouwen van voedsel dat uiteindelijk weggegooid wordt, is eigenlijk gewoon verspilde grond, dat is zonde! In een wereld waar landbouwgrond schaars is, is zuinig omgaan met landbouwgrond van groot belang. Het helpt ook om natuurlijke gebieden waar veel verschillende planten en dieren leven, minder te belasten, waardoor de biodiversiteit beter beschermd blijft.


Maak het verschil!

Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop restaurants voedselverspilling kunnen verminderen. Het begint met bewustwording van het probleem onder het personeel en je gasten. 

 

De food waste-monitor van Orbisk
Door gebruik te maken van voedselbeheer en -planning kan de verspilling verminderd worden. Bijvoorbeeld met de food waste-monitor van Orbisk. De zogeheten Orbi houdt bij wat er wordt weggegooid en geeft inzichten wanneer en hoeveel van een bepaald soort voedsel wordt weggeworpen. 

 
Verander onverkocht eten in omzet met Too Good To Go
Ook door middel van Too Good To Go kan er een verschil gemaakt worden. Met de Too Good To Go-app verminder je voedselverspilling door pakketten samen te stellen met de voorraad die je anders had weggegooid. Je verandert onverkocht eten in omzet. Een win-win.



De beste kwaliteit inkopen én impact maken met InstockMarket
Daarnaast biedt InstockMarket ook een oplossing tegen voedselverspilling. InstockMarket is een duurzame horecagroothandel. We bieden de hoogste kwaliteit reststromen en de lekkerste circulaire producten. Door bij InstockMarket in te kopen krijg je maandelijks inzicht in de impact die je maakt. Hier wordt verteld hoeveel eten je hebt gered en wat daar in watergebruik, CO2-uitstoot en landgebruik tegenover staat. Je hebt hierdoor altijd een mooi verhaal voor je gasten. 

Laten we onze passie voor heerlijk eten combineren met het nemen van onze verantwoordelijkheid voor het milieu door voedselverspilling te verminderen!



Direct aan de slag? Dat kan!

Zet een duurzame stap met InstockMarket!

Liever eerst persoonlijk contact?

Neem direct contact met ons op!