5x een gezonde menukaart in 2023

5x een gezonde menukaart in 2023

40% van de mensen in Nederland geeft aan dat ze willen afvallen. Overgewicht vergroot namelijk het risico op veel ziekten. Gezonde voeding is dus een belangrijk thema en waar je als chef op in kan spelen. Volgens de cijfers van KHN zegt 55% van de horecaondernemers dat ze het aanbod gezonder maken vanwege het grote aantal Nederlanders met overgewicht. 43% doet het vanwege de trend.


Hoe kan jij hierop inspelen? Lees onze 5 tips voor een gezonde menukaart in 2023.


Tip 1: Gezonde koolhydraten

De kwaliteit van koolhydraten is belangrijk. Kies daarom voor gezonde koolhydraten. Naast zilvervliesrijst en peulvruchten, zijn quinoa, bulgur en gort hier mooie voorbeelden van. Deze zaad- en graansoorten zitten boordevol vitaminen, mineralen en langzame koolhydraten. Het is toegankelijk in de keuken en wordt steeds populairder. Maak je toch pasta klaar, kies dan voor volkoren pasta. Volkoren pasta is namelijk veel voedzamer.


Tip 2: Groenten in de hoofdrol

Bereid gerechten met minder vlees en meer groenten. Te veel vlees is namelijk niet goed voor je gezondheid. Het Voedingscentrum zegt dat je door minder vlees te eten, het risico op verschillende ziektes verlaagt. Bijvoorbeeld darm- en longkanker en diabetes type 2. InstockMarket biedt een mooi assortiment aan groenten die perfect zijn om op meerdere manieren in de hoofdrol van jouw gerecht te laten spelen.


Tip 3: Portiegroottes en bijgerechten

Kook je gerechten in kleinere porties en voeg meer bijgerechten toe aan de menukaart. Dit zorgt voor een gezondere hoeveelheid en voorkomt het verspillen van restjes. De cijfers van KHN tonen aan dat 55% hun gasten een keuze biedt in portiegrootte. Op dit moment geeft 27% van de ondernemers zijn gasten een keuze in de bijgerechten en 13% heeft bijgerechten los op de kaart staan. Zowel het KHN als InstockMarket stimuleert deze ontwikkeling om voedselverspilling en overgewicht tegen te gaan.


Tip 4: No & low drinks

Minder alcohol drinken heeft veel positieve effecten op je gezondheid. De laatste tijd is Dry January een groeiend fenomeen. Na een bourgondische decembermaand laten veel mensen de drank een maandje staan. Men zegt meer energie te hebben, beter te kunnen slapen en gewicht te verliezen. Biedt daarom no & low drinks aan. Dit zijn dranken met een laag alcoholpercentage (tussen vier en tien procent) en alcoholvrije alternatieven zoals mocktails of kombucha.


Tip 5: Kook puur

Voeg niet teveel toevoegingen toe aan je gerechten. Houd de kleur en smaak van je gerecht puur en natuurlijk. Te veel zout is bijvoorbeeld slecht voor de gezondheid. Zout verhoogt de bloeddruk en vergroot hiermee het risico op hart- en vaatziekten. Probeer ook extra toevoeging van suiker te vermijden. De smaaksensatie is aangenamer als de smaken afkomstig zijn van de verse ingrediënten zelf.


Bonus tip:

Gasten zijn steeds bewuster van wat ze (willen) eten. Communiceer daarom duidelijk de allergenen en nutriënten op de menukaart. InstockMarket maakt de allergenen en nutriënten ook duidelijk zichtbaar op de nieuwe website. Zo ben je transparant over je gerechten tegenover je gasten.


Deze tips zorgen gegarandeerd voor een gezonde menukaart en tevreden gasten. Benieuwd naar wat InstockMarket nog meer te bieden heeft op het gebied van gezondheid? InstockMarket heeft een ruim assortiment aan geredde groenten en fruit. Bekijk dit assortiment op InstockMarket.nl.