De voordelen van plantaardig koken in jouw restaurant

De voordelen van plantaardig koken in jouw restaurant

Steeds meer mensen beginnen eraan, vegetarisch en veganistisch eten. Mensen worden kritischer en bewuster als het gaat om wat ze eten voor het milieu en voor hun gezondheid. Maar wat betekent deze verandering voor de horeca? Hoe kun jij hierop inspelen met jouw restaurant? 


Steeds meer consumenten passen hun dieet aan. Het CBS meldt dat 7% van de mensen onder de 40 jaar nu volledig vegetarisch eet en bijna de helft van de hele bevolking flexitarisch is. Slechts 1,5% van de bevolking is op dit moment veganist, maar ook dit percentage groeit snel.


Voordelen van plantaardig

  1. Het Voedingscentrum geeft aan dat een dieet met minder dierlijke producten leidt tot een lagere bloeddruk en een kleinere kans op hart- en vaatziekten. Wel moeten vegetariƫrs en veganisten erop letten dat ze al hun vitamines binnenkrijgen.
  2. Het produceren van voedsel kost grondstoffen en veroorzaakt Co2-uitstoot. De footprint van plantaardige producten is aanzienlijk lager dan die van dierlijke producten. Door meer plantaardig te koken kun jij als restaurant ook jouw footprint verlagen. De stichting Week Zonder Vlees heeft berekend dat een persoon die een week lang vleesvervangers eet in plaats van vlees 11,1 kg CO2-uitstoot bespaart, wat gelijkstaat aan een autorit van 63 km.
  3. Een andere reden voor mensen om minder vlees en zuivel te consumeren is dierenwelzijn. Sinds de jaren 50 is de bio industrie gegroeid en het eten van vlees en zuivel steeds toegankelijker geworden, maar dit heeft ertoe geleid dat we nu in Nederland dagelijks 1,7 miljoen dieren slachten, blijkt uit cijfers van het CBS.

 

Een plantaardig menu

Er zijn verschillende mogelijkheden om je menu of buffet meer plantaardig te maken. 

  1. Een manier is om het vlees of vis gewoon te vergeten. Bereid gerechten met groenten in de hoofdrol en voeg noten en peulvruchten toe. Een van de bekendste chefs die groente op de meest lekkere manieren kan bereiden is Yotam Ottolenghi. 
  2. Niet iedereen zit te wachten op alleen maar groente. Daarom kan je ook gebruikmaken van vleesvervangers. De online horeca groothandel InstockMarket,  heeft een mooi assortiment in vleesvervangers, zoals falafel, vegetarische hamburgers en plantaardige kroketten van Gro, gemaakt van geredde oesterzwammen. Deze producten zijn smakelijk (echt waar!) en ook prijstechnisch interessant voor professionele keukens.
  3. Presenteer jouw plantaardige keuzes bovenaan je menukaart. Gasten zijn te verleiden tot groenere keuzes, alleen al een andere presentatie van de keuzes kan hierbij helpen. Vaak beginnen menukaarten met de vlees- en vissuggesties waardoor de gast eigenlijk nooit verder kijkt. Begin daarom eens bij de vega(n) opties, zo ontdekt je gast letterlijk een nieuwe optie!