
Knolselderij soep met gekarameliseerde uien, parmezaan croutons en bieslookolie
Deze knolselderijsoep is een fijne winterse klassieker. Romig, vol smaak en precies het comfort dat je zoekt op koude dagen. Knolselderij is nu volop in het seizoen, wat de soep extra duurzaam maakt om te koken. De zoete gekarameliseerde uien en knapperige parmezaan croutons geven het gerecht meer diepte, terwijl de bieslookolie zorgt voor een frisse tegenhanger. Lekker als warme lunch of als verzorgd voorgerecht op een wintermenu.
Porties: 4
Tijd: ± 55 minuten
Ingrediënten
Soep
1 middelgrote knolselderij, geschild en in blokjes
2 grote gele uien, in halve ringen
1 el knoflookpuree van Faia
1,2 ml groentebouillon
150 ml kookroom of slagroom
2 el boter
1 el milde olijfolie of neutrale olie
Peper en zout naar smaak
1 tl suiker (optioneel, helpt karamelliseren)
Bieslookolie
1 bosje bieslook in grove stukken
75 ml milde olijfolie of zonnebloemolie
Parmezaan croutons
twee sneetjes (oud) brood
40 g fijngeraspte Parmezaan
2 el olijfolie
Zout & peper
Bereidingswijze
1. Basis van de soep
Verhit de boter en olie in een ruime pan op laag tot middelhoog vuur. Voeg de uien toe met een snuf zout en bak ze rustig goudbruin. Neem hier de tijd voor, dit duurt ongeveer 20 minuten. Voeg halverwege de suiker toe en bak in de laatste minuten de knoflook kort mee.
2. Soep afmaken
Voeg de knolselderij toe en bak 5 minuten mee. Giet de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat de soep ongeveer 20 minuten zacht koken tot de knolselderij helemaal zacht is.
Pureer de soep glad met een staafmixer of blender. Voeg de room toe en breng op smaak met zout en peper. Zet het vuur laag en houd de soep warm.
3. Bieslookolie maken
Terwijl de soep kookt, kun je de bieslookolie maken. Breng een pan water aan de kook. Blancheer de bieslook 10 seconden en spoel direct koud. Dep goed droog en blend met de olie tot een heldergroene olie. Zeef en zet apart.
4. Parmezaan croutons maken
Dit kan tegelijkertijd met de bieslookolie. Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd het brood in blokjes en meng met de Parmezaan, olijfolie, zout en peper. Verdeel over een bakplaat en bak 8 tot 10 minuten tot goudbruin en knapperig.
5. Serveren
Schep de knolselderijsoep in kommen. Lepel de bieslookolie erover en maak af met de croutons en eventueel extra fijngesneden bieslook.
Serveren maar!
Producten uit dit recept



