Verspillingsvrij koken in de horeca: Duurzame tips voor de Verspillingsvrije Week

Verspillingsvrij koken in de horeca: Duurzame tips voor de Verspillingsvrije Week

De Verspillingsvrije Week (9 t/m 15 september) is het perfecte moment om als horecaondernemer te laten zien dat je je inzet tegen voedselverspilling. Niet alleen draagt dit bij aan een beter milieu, maar het kan ook positief uitpakken voor je bedrijfsvoering. Hier zijn een aantal slimme en creatieve tips die je kunt toepassen om verspilling in jouw keuken te minimaliseren.

Wees kritisch over portiegroottes

Heb je ooit stilgestaan bij de portiegroottes die je serveert? In de horeca wordt vaak gewerkt met standaard porties, maar niet iedere gast heeft dezelfde eetlust. Door kritisch te kijken naar hoeveel gram je per gerecht serveert, kun je vaak al een hoop verspilling voorkomen. Overweeg kleinere porties aan te bieden als standaardoptie, met de mogelijkheid om extra’s bij te bestellen. Dit voorkomt dat er eten onaangeroerd terugkomt in de keuken en verbetert tegelijkertijd je marge.

Maak bijgerechten optioneel

Bijgerechten zoals frietjes, salade of groenten worden vaak automatisch bij een gerecht geserveerd. Maar hoeveel van deze bijgerechten belanden daadwerkelijk op het bord van de gast? Door bijgerechten als betaalde optie aan te bieden, geef je jouw gasten de keuze om ze al dan niet te bestellen. Dit verhoogt de kans dat ze alles opeten wat ze bestellen, en bespaart jou onnodige kosten.

Gebruik je creativiteit met overgebleven ingrediënten

In plaats van ingrediënten die niet volledig zijn opgebruikt weg te gooien, kun je ze gebruiken om nieuwe gerechten te creëren. Heb je nog wat groenten over? Maak er een heerlijke soep of een kleurrijke salade van. Of gebruik restjes brood om croutons te maken. Je zult versteld staan van de creatieve mogelijkheden die ontstaan wanneer je met overgebleven ingrediënten aan de slag gaat.

Stel je menu samen met geredde producten

Ook deze week staat ons Food Rescue Center bij InstockMarket weer vol met prachtige, geredde producten. Deze producten zijn nog perfect bruikbaar, maar zouden anders verspild worden. Stel jouw menu samen met deze geredde ingrediënten en creëer verrassende en smakelijke gerechten. Zo draag je direct bij aan de strijd tegen voedselverspilling en bied je je gasten iets unieks aan.

Wist je dat we bij InstockMarket ook samenwerken met een heleboel toffe circulaire merken. Al deze merken dragen op hun eigen manier bij aan een circulaire economie. Denk bijvoorbeeld aan de ontbijtproducten van Yespers, saucijzen- en worstenbroodjes van Zwamcijsje of tomatensauzen van Food Fellows

Organiseer een verspillingsvrije markt

Een andere leuke en interactieve manier om voedselverspilling tegen te gaan, is door een verspillingsvrije markt te organiseren in jouw zaak. Bestel geredde producten bij InstockMarket en stal ze uit in een marktkraam. Je gasten kunnen voor een kleine bijdrage een zakje vullen met deze producten. Niet alleen zorg je ervoor dat er minder voedsel wordt verspild, maar je creëert ook bewustwording bij je gasten. Daarnaast biedt het jou de kans om jouw verhaal te delen over hoe jij je inzet tegen voedselverspilling.

Kortom, verspillingsvrij koken hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Met een paar slimme aanpassingen in je keuken en menu kun je als horecaondernemer al een groot verschil maken. De Verspillingsvrije Week is een geweldige gelegenheid om hier extra aandacht aan te besteden. Dus waar wacht je nog op? Doe mee en laat jouw gasten zien dat ook jij je inzet tegen voedselverspilling!

Bestel jouw geredde producten bij InstockMarket en zet samen met ons een stap richting een duurzamere toekomst!

Search engine powered by ElasticSuite