De Ladder van Moerman: de juiste stappen tegen voedselverspilling

De Ladder van Moerman: de juiste stappen tegen voedselverspilling

Bij InstockMarket zetten we ons in om voedselverspilling te verminderen. We denken goed na over elke stap in onze werkwijze, zodat we zoveel mogelijk positieve impact kunnen maken. Sinds de start van Instock gebruiken we de Ladder van Moerman om te bepalen wat het meest wenselijk is voor mens, milieu en economie. Dit model helpt ons duurzamer te werken en zo min mogelijk grondstoffen te verspillen. Lees verder om te ontdekken hoe dit model je helpt om de juiste stappen tegen voedselverspilling kan maken en hoe InstockMarket hiermee aan de slag gaat om voedselverspilling tegen te gaan. 

Wat is de Ladder van Moerman en waarom is het belangrijk?

De Ladder van Moerman biedt richtlijnen om voedselverspilling tegen te gaan. Hoe hoger je op de ladder blijft, hoe beter het is voor mens, milieu en economie. De hoogste trede is preventie: het voorkomen van voedselverspilling. Als voedsel niet geschikt is voor menselijke consumptie, zijn er nog andere duurzame manieren om het te hergebruiken, zoals biodigestie en composteren.

Infographic van de Ladder van Moerman en de toepassingen bij InstockMarketInfographic van de Ladder van Moerman en de toepassingen bij InstockMarket

Hoe InstockMarket voedselverspilling voorkomt

Bij InstockMarket zetten we als horecagroothandel dagelijks in om voedsel dat anders verspild zou worden, een tweede kans te geven. We werken op verschillende treden van de Ladder van Moerman. Dit zijn de stappen waar wij een actieve rol in spelen:

Voorkomen (Preventie)

Preventie is de meest effectieve manier om voedselverspilling tegen te gaan. Dit is precies waar InstockMarket zich op richt: wij redden producten in ons Food Rescue Center die anders verspild zouden worden, denk bijvoorbeeld aan producten met een andere vorm of maat of simpelweg een overschot. Door samen te werken met boeren, telers en producenten die deze producten bij ons aanbieden zorgen we ervoor dat deze producten alsnog een plek vinden in de horeca. Hiermee blijven we op de hoogste trede van de ladder!

Humane voeding

Naast het voorkomen van voedselverspilling, zorgen we er ook voor dat deze producten direct beschikbaar blijven voor menselijke consumptie. Wij leveren deze geredde producten aan de horeca, zodat chefs er nog heerlijke gerechten mee kunnen maken. Hiermee zorgen we ervoor dat voedsel de bestemming krijgt waarvoor het bedoeld was: op het bord!

Bewerken naar humane voeding

Naast het direct aanbieden van reststromen aan de horeca, werken we samen met veel enthousiaste circulaire merken die reststromen omtoveren tot nieuwe producten! Veel van deze merken kopen reststromen bij InstockMarket en maken er innovatieve producten van, zoals De Tweede Jeugd, die groente inkoopt bij InstockMarket om verrassende tosti’s te creëren. Andere merken, zoals Food Fellows, verwerken hun eigen reststromen. Food Fellows, onderdeel van telerscoöperatie Harvest House, maakt bijvoorbeeld soepen en sauzen van tomaten en paprika’s die niet aan de norm voldoen. InstockMarket biedt een platform voor al deze innovatieve merken, zodat we samen voedselverspilling kunnen tegengaan en waardevolle producten hergebruiken!

Wat doen we met producten die we niet meer kunnen redden?

En wat doen jullie met de producten die jullie niet meer kunnen verwaarden? Deze vraag krijgen we vaak te horen. Ook hier hebben we een mooie oplossing gevonden! Voor de producten die niet meer geschikt zijn voor menselijke consumptie, maar nog steeds waardevol zijn, hebben we duurzame manieren gevonden om ze op een zo waardig mogelijke manier in te zetten.

Humane voeding

Groente en fruit die niet meer door onze kwaliteitscheck (FSSC 22000) komen, verwerken we op een duurzame manier. We werken hiervoor samen met Milieu Service Nederland. Via Milieu Service Nederland worden deze reststromen verwerkt door middel van biodigestie. In dit gecontroleerde proces worden etensresten vergist, waarbij schadelijke bacteriën worden gedood en biogas vrijkomt. Dit biogas kan vervolgens worden gebruikt als duurzame energiebron, bijvoorbeeld voor het opwekken van stroom of als brandstof voor voertuigen.

Grondstoffen voor de industrie: biodiesel uit restvetten

Tijdens het vergistingsproces komen vetresten bovendrijven. In plaats van deze weg te gooien, worden ze apart verwerkt tot biodiesel. Dit is een hernieuwbare brandstof die gebruikt kan worden in de transportsector en de industrie. Zo krijgt zelfs de kleinste reststroom een nuttige bestemming!

Composteren tot een vruchtbare grond

Na de biodigestie blijft er een restproduct over, het zogenaamde digestaat. Dit wordt gebruikt als natuurlijke meststof in de landbouw, waardoor voedingsstoffen terugkeren in de bodem. Zo kunnen nieuwe gewassen beter groeien en dragen we bij aan een duurzamere voedselketen.

Hoe jij impact kunt maken tegen voedselverspilling

Bij InstockMarket communiceren we graag zo transparant mogelijk over onze werkwijze.  Door voedselverspilling te voorkomen en reststromen duurzaam te verwerken, blijven we zo hoog mogelijk op de Ladder van Moerman. We werken continu aan innovatieve oplossingen om onze impact te vergroten en nodigen iedereen uit om mee te denken over een toekomst zonder voedselverspilling.

Wil jij als horecaondernemer voedselverspilling tegengaan? Ontdek hoe je met InstockMarket impact kunt maken. Bekijk ons aanbod en sluit je aan!

Direct aan de slag? Dat kan!

Zet een duurzame stap met InstockMarket!

Liever eerst persoonlijk contact?

Neem direct contact met ons op!

Search engine powered by ElasticSuite