Waarom de cacaovrucht het nieuwe superfruit is voor jouw menukaart

Waarom de cacaovrucht het nieuwe superfruit is voor jouw menukaart

Als je aan cacao denkt, denk je waarschijnlijk aan chocolade. Maar wist je dat cacao eigenlijk een fruit is? En niet zomaar een fruit – het is een superfruit! Toch wordt dit fruit al eeuwenlang bijna niet gebruikt. De industrie gebruikt alleen de cacaobonen voor chocolade. Het vruchtvlees en sap van de cacaovrucht worden weggegooid. Dat is zonde en ook een gemiste kans voor miljoenen cacaoboeren. Kumasi brengt daar verandering in met hun frisdranken. 

Hoe Kumasi is ontstaan

In 2018 veranderde het leven van Lars, de oprichter van Kumasi, en daarmee ook het leven van veel cacaoboeren. Dat jaar reisde Lars naar Ghana om een documentaire te maken over de cacaosector. Wat hij daar ontdekte was schokkend: de waarde van de cacaovrucht wordt grotendeels bepaald door de cacaobonen, terwijl het vruchtvlees – het grootste deel van de vrucht – vaak wordt weggegooid. Dit was niet alleen verspilling, maar ook een gemiste kans voor de boeren, die hierdoor veel inkomsten mislopen. Lars besloot niet alleen de situatie vast te leggen, maar ook iets te veranderen.

Samen met lokale cacaoboeren ging hij aan de slag om het vruchtvlees te verwerken tot gezond cacaosap, zonder onnodige toevoegingen. Het resultaat? Kumasi: een verfrissend drankje met een unieke smaak die niemand kende, maar waarvan het zeker was dat mensen het zouden waarderen. 

Documentaire over de cacao industrie

Hoe smaakt de cacaovrucht? 

Het sap van de cacaovrucht heeft een unieke smaak die niet eenvoudig te vergelijken is met andere vruchten. Het is licht zoet, verfrissend en heeft een subtiele tropische ondertoon. Sommigen herkennen tonen van lychee, mango of citrus. Deze verrassende en veelzijdige smaak maakt het een perfect ingrediënt voor cocktails, desserts of als basis voor een eigen creatie op jouw menukaart. Het cacaosap is niet alleen lekker, maar ook gezond, en biedt een verfrissende nieuwe ervaring voor je gasten. Met Kumasi breng je iets spannends op tafel, terwijl je ook kiest voor duurzaamheid.

We squeeze cacao fruit, not the farmers

Zoals net al genoemd, gebruikt de traditionele cacao-industrie alleen de bonen van de vrucht. Het vruchtvlees, dat 70% van de cacaovrucht uitmaakt, wordt vaak weggegooid. Dit is zonde! Zeker als je bedenkt dat cacaoboeren te vaak te weinig verdienen aan alleen de cacaobonen om van rond te komen. De cacao-industrie staat bekend om onrechtvaardige werkomstandigheden, waarbij veel boeren in arme landen niet genoeg verdienen om goed van te leven. Ze krijgen vaak maar een klein bedrag voor hun werk, terwijl de cacaobonen wereldwijd grote winsten opleveren voor tussenpersonen en chocoladefabrikanten.

Boeren hebben vaak te maken met slechte werkomstandigheden, geen toegang tot goed onderwijs en weinig mogelijkheden om hun werk beter te doen.

Kumasi speelt hierop in door het vruchtvlees van de cacaovrucht ook belangrijk te maken. Door het vruchtvlees te verkopen, kunnen boeren een extra bron van inkomsten krijgen. Dit geeft hen de kans om beter te verdienen en hun leven te verbeteren. Kumasi helpt boeren om meer te verdienen met de hele cacaovrucht, niet alleen de bonen. Dit komt niet alleen de boeren ten goede, maar het helpt ook het milieu door duurzame landbouwpraktijken te ondersteunen.

Met Kumasi verdienen meer dan 500 cacaoboeren nu extra inkomsten en krijgen lokale markten de kans om te groeien. Boeren kunnen tot 30% extra verdienen per kilo cacao, wat een belangrijk verschil maakt in hun inkomen en levenskwaliteit.

We squeeze cacao fruit not the farmersWe squeeze cacao fruit not the farmers
Kumasi hand met cacaofruitKumasi hand met cacaofruit
Kumasi Sappi en Gassi blikjesKumasi Sappi en Gassi blikjes

Kumasi Sappi en Gassi

Kumasi biedt twee verfrissende dranken op basis van cacaosap: Sappi en Gassi. Sappi is een heerlijk, natuurlijk cacaosap, terwijl Gassi dezelfde smaak heeft, maar met verfrissende bubbels dankzij het koolzuur. Beide dranken hebben een tropische, licht zoete smaak met verrassende tonen van mango, lychee en perzik, die zorgen voor een unieke smaakbeleving. Wat ze extra bijzonder maakt, is dat ze 100% natuurlijk zijn, zonder toegevoegde suikers, waardoor ze niet alleen lekker maar ook gezond zijn.

Een blik op de toekomst

Kumasi heeft niet alleen nu al een grote impact met de drankjes, maar kijkt ook naar de toekomst. In 2023 verhuisde mede-oprichter Linda Klunder naar Ivoorkust om daar een lokale productiefaciliteit op te zetten: de "We Squeeze Cacao Fruit Factory". Hierdoor kunnen nog meer boeren zich bij Kumasi aansluiten en direct profiteren van extra inkomsten. Daarnaast ondersteunt Kumasi met het programma Kumasi Connects boeren wereldwijd die hun eigen cacao fruitsap willen maken. Wekelijks ontvangt Kumasi verzoeken van boeren die willen starten met hun eigen productie. Met Kumasi Connects krijgen ze toegang tot materialen, kennis en financiering, zodat ze hun cacao fruitsap kunnen maken en verkopen. Dit helpt boeren om meer te verdienen en versterkt de lokale markten.

Ontdek de drankjes van Kumasi nu bij InstockMarket.

 

Ook impact maken?

Zet een duurzame stap met InstockMarket!

Liever eerst persoonlijk contact?

Neem direct contact met ons op!

Search engine powered by ElasticSuite