Creatief koken: vervangbare ingrediënten en slimme tips
Bij InstockMarket proberen we zoveel mogelijk reststromen te redden om voedselverspilling tegen te gaan. Door creatief te koken kun jij nog meer eten redden. Veel fruit en groenten kunnen door elkaar worden gebruikt of elkaar vervangen, zoals broccoli voor bloemkool, spruitjes voor kool en eigenlijk elke wortelgroente als er geen aardappelen zijn. Lees gauw verder om te leren welke ingrediënten elkaar kunnen vervangen.
Wortelen en pastinaken
Wortels en pastinaken kunnen elkaar vervangen vanwege hun vergelijkbare vorm en textuur. Houd alleen rekening met de smaak wanneer ze gekookt worden. De licht gekruide, nootmuskaatachtige tonen in pastinaak worden intenser en wortelen worden zoeter.
Uien en andere alliums
In geval van nood kan de ui worden vervangen door een andere soort: witte, gele, rode en sjalotten, groene uien, prei, bieslook en bosuitjes kunnen door elkaar worden gebruikt om het gerecht meer smaak te geven.
Hoewel knoflook ook onder de alliumfamilie valt, staat het apart van de andere allium soorten door zijn unieke scherpe, uitgesproken smaak.
Aardappelvervangers
Zoete aardappelen, wortels, pastinaken en pompoenen kunnen net als aardappelen gepureerd, gebakken of geroosterd worden. Het is wel belangrijk om rekening te houden dat elk van deze aardappelvervangers zijn eigen unieke smaak heeft.
Koolsoorten
Koolsoorten zoals broccoli, bloemkool, spruitjes en kool lenen zich uitstekend voor uitwisseling in gerechten, zowel warm als koud. Als je een vervanging wilt die qua textuur, dichtheid en vochtgehalte het meest op elkaar lijkt, vervang dan broccoli door bloemkool en kool door spruitjes.
Bladgroen
Boerenkool en snijbiet kunnen elkaar vervangen in gerechten. Beiden hebben stevige bladeren en kunnen zowel rauw als gekookt worden gegeten. Ook romaine sla of mosterdblad lenen zich door zijn knapperige textuur goed om te vervangen worden door boerenkool of snijbiet. Let wel op dat mosterdblad rauw erg pittig kan zijn.