Verspillingsvrije lunches en CO2-neutrale catering bij Ayvens (Leo Catering)

Verspillingsvrije lunches en CO2-neutrale catering bij Ayvens (Leo Catering)

Elke dag voor 80 tot 100 man een lekkere en duurzame lunch neerzetten. Iris van den Eijnde gaat samen met haar team dagelijks de uitdaging aan om dit te verzorgen voor de medewerkers van Ayvens in Hoofddorp. In deze blog geeft ze ons handvatten om verspillingsvrij en creatief te koken en vertelt ze hoe ze samen met Leo Catering werkt aan CO2-neutrale catering. 


Van je passie je werk maken

Carrièreswitch is misschien een licht woord voor Iris van den Eijnde. Zo’n anderhalf jaar geleden besloot ze namelijk dat ze niet meer in de zorg wilde werken. Ze merkte dat ze het meeste plezier haalde uit het koken voor en met haar cliënten in het verzorgingstehuis en wilde eigenlijk van haar hobby haar beroep maken.

Ze begon met werken op een eenmanslocatie bij een bouwbedrijf, maar was al snel op zoek naar een grotere uitdaging binnen haar werk. 'Broodjes Mexicano' bereiden was voor mij persoonlijk geen echte uitdaging. Ik wilde mijn passie liever uiten in een zo duurzaam mogelijke omgeving, en bij de locatie Ayvens van Leo Catering lukt dat perfect!’, vertelt Iris.


Op weg naar CO2-neutrale catering

Duurzaamheid staat hoog op de agenda van Iris. De doelstellingen van Leo Catering sluiten daar perfect bij aan. Leo Catering staat voor Liefde, Eten en Ondernemerschap. Hun voornaamste doel is om volledig CO2-neutraal te worden. Daarom planten ze maandelijks een aantal bomen om hun CO2-uitstoot te compenseren. Daarnaast maken ze een grote impact door te werken met producten van InstockMarket. Ongeveer 80% van de salades van Iris bestaat uit producten van InstockMarket, die ze wekelijks opnieuw bestelt. Door elke kilo gered voedsel van InstockMarket wordt 2 à 3 kilo CO2 bespaard.


Genoeg inspiratie om duurzame keuzes te maken

Iris' passie voor koken gaat hand in hand met haar creativiteit. Binnen het cateringconcept van Leo Catering krijgt ze volop ruimte om haar eigen culinaire stempel te drukken op de gerechten die ze bereidt. Of het nu gaat om de belegde broodjes of de saladebar, die altijd aanwezig zijn bij elke Leo Catering-locatie, Iris vindt bij Leo Catering genoeg inspiratie en ondersteuning om duurzame keuzes te maken.

Een voorbeeld hiervan is het inkopen bij InstockMarket. Ter introductie van de samenwerking bezocht Iris samen met haar team het Food Rescue Center van InstockMarket. Hier leerde ze over hun werkwijze en ontdekte ze hun brede assortiment aan groente en fruit dat gered is van verspilling. InstockMarket biedt daarnaast een breed scala aan circulaire en duurzame merken. Tijdens deze inspirerende middag waren enkele van deze merken aanwezig, zoals Bikl, die een leerzame workshop inmaken gaf met hun eigen inmaakzuur. Ook waren er verschillende tastings van de vega(n) snacks van GRO en de 100% plantaardige vis van OLALA!.

Een belangrijke les die Iris heeft geleerd tijdens het bezoek aan het Food Rescue Center, is dat het essentieel is om te koken met producten die beschikbaar zijn om voedselverspilling te verminderen. Dit principe past ze ook toe in haar inkoopbeleid. Zo maakt ze bijvoorbeeld altijd soep van de groenten die op dat moment bij InstockMarket verkrijgbaar zijn. ‘Elke dag is weer een feestje omdat we steeds iets anders op tafel kunnen zetten. De variatie aan producten maakt het bestellen bij InstockMarket ook zo leuk’, zegt Iris enthousiast.


Voedselverspilling tegengaan op verschillende manieren

De inspanningen om voedselverspilling te verminderen strekken zich verder uit dan alleen het inkopen bij InstockMarket. Het werken met een buffet brengt specifieke uitdagingen met zich mee, zoals het risico dat er meer eten wordt neergezet dan er wordt geconsumeerd. Iris houdt daarom dagelijks bij hoeveel mensen er op kantoor zijn, wat haar op lange termijn helpt om nauwkeurig te bepalen hoeveel ze moet inkopen.

Daarnaast maakt Iris gebruik van een dervinglijst. Hierop noteert ze nauwkeurig welke producten zijn weggegooid. Door deze lijst zorgvuldig bij te houden, kan ze lessen trekken uit de overschotten en haar inkoopbeleid aanpassen om onnodige verspilling te voorkomen.


Benieuwd hoe Leo Catering met InstockMarket samenwerkt? Lees dan ook eens Leo catering en InstockMarket slaan handen ineen voor CO2-neutrale cateringIris' creaties


Ingrediënten voor een pan van 5 liter soep:

2 rode uien

4 teentjes knoflook

5 gr lavaskruid

800 gr mini prei

3 grote zoete aardappels

3-4 eetlepels grove mosterd

3 l water

80 ml bouillon

1 l kookroom

 

Bereidingswijze:

1. Bak de rode ui, en voeg de (gekneusde) knoflook hier aan toe zodra de ui glazig begint te worden

2. Snij het lavaskruid en bak dit ook mee

3. Snij de mini prei, schil de zoete aardappels en snij ze beiden in stukjes. Voeg toe aan het uimengsel

4. Laat alles een paar minuten meebakken, en voeg dan de mosterd toe

5. Voeg het water en de bouillon toe aan de pan en laat alles koken tot de producten zacht zijn. Pureer daarna met een staafmixer alles tot er een gladde en romige textuur ontstaat

6. Voeg de room toe, en proef. Voeg eventueel nog extra mosterd, bouillon of andere smaakmakers toe naar smaak

7. Voordat je de soep serveert, kan je nog wat mini prei als garnering gebruiken.Ingrediënten voor 6-8 personen

4 mienestjes 

1 spitskool

4 paprika’s

1 krop romaine sla

Scheutje sesam dressing

Handjevol zwarte sesam, als garnering

6-8 voorgepaneerde torpedogarnalen

 

Bereidingswijze

1. Kook de mienestjes in water, en snij ondertussen de spitskool en paprika’s in dunne reepjes

2. Zodra de mie gekookt is, spoel je hem af met koud water. Meng daarna in een grote kom met de spitskool en de paprika

3. Voeg de sesamdressing op gevoel toe

4. Was de sla, en leg neer als basis op je bord. Leg hier de mie-paprika-spitskool salade op en zigzag er met je sesamdressing overheen

5. Frituur de garnaal in een neutrale olie, zoals zonnebloemolie, tot ze mooi goudbruin zijn, en laat afkoelen

6. Leg de gefrituurde garnaal bovenop het bord, en garneer met de zwarte sesamEet smakelijk!


Direct aan de slag? Dat kan!

Zet een duurzame stap met InstockMarket

Liever eerst persoonlijk contact? 

Neem direct contact met ons op!

Search engine powered by ElasticSuite