Hoe ontvang je een Groene Michelinster?

Hoe ontvang je een Groene Michelinster?

Als horecaondernemer of chef weet je dat een Michelinster een enorme eer is. Maar wist je dat er sinds 2020 een speciale ster bestaat voor duurzame restaurants? De groene Michelinster beloont restaurants die zich inzetten voor duurzaamheid en milieuvriendelijke praktijken. In deze blog leggen we uit wat de groene Michelinster inhoudt, hoe je er een kunt krijgen, en waarom duurzaamheid belangrijk is.

Wat is een Groene Michelinster?

De groene Michelinster is een erkenning voor restaurants die uitblinken in duurzaamheid. Deze ster is bedoeld om restaurants te belonen die niet alleen culinaire kwaliteit leveren, maar ook actief bijdragen aan een beter milieu. Dit betekent dat restaurants die de groene ster ontvangen, uitzonderlijk goed presteren op het gebied van duurzame bedrijfsvoering.

Hoe krijg je een Groene Michelinster?

Om in aanmerking te komen voor een groene Michelinster, moet je restaurant eerst opgenomen zijn in de Michelin-gids. Dit is de basisvoorwaarde. De inspecteurs van Michelin kijken daarna naar verschillende aspecten van je restaurant, zoals:

  1. Voedselverspilling: Hoe ga je om met voedselafval? Heb je maatregelen getroffen om verspilling te verminderen en restjes te hergebruiken
  2. Ecologische voetafdruk: Wat is de impact van je restaurant op het milieu? Denk aan energieverbruik, waterverbruik en afvalbeheer.
  3. Gebruik van lokale producenten: Koop je ingrediënten van lokale leveranciers? Dit helpt niet alleen de lokale economie, maar vermindert ook de milieu-impact van transport.
  4. Seizoensgebonden producten: Werk je met ingrediënten die in het seizoen zijn? Dit draagt bij aan de versheid van je gerechten en is beter voor het milieu.
  5. Duurzaam management: Hoe implementeer je duurzaamheid in je bedrijfsvoering? Dit omvat alles van energie-efficiëntie tot het gebruik van milieuvriendelijke materialen.

Waarom is duurzaamheid belangrijk?

Duurzaamheid is tegenwoordig onmisbaar in de horeca. Als chef speel je een cruciale rol in het vormgeven van een verantwoorde toekomst. Klanten zijn zich steeds bewuster van hun impact op het milieu en verwachten dat restaurants hierop inspelen. Ze kiezen vaker voor eetgelegenheden die verantwoord omgaan met grondstoffen, energie besparen en afval minimaliseren.

Maar duurzaamheid gaat verder dan alleen tegemoetkomen aan de wensen van je gasten. Door duurzame praktijken toe te passen, kun je de efficiëntie in je keuken verhogen, verspilling verminderen en op lange termijn kosten besparen. Bovendien geef je jouw personeel en gasten het goede voorbeeld door te laten zien dat lekker en verantwoord hand in hand kunnen gaan.

Kortom, door duurzaamheid te omarmen, draag je niet alleen bij aan een gezondere planeet, maar versterk je ook de reputatie en winstgevendheid van je restaurant.

Verbeter je duurzaamheidspraktijken met InstockMarket 

Ben je op zoek naar manieren om je restaurant duurzamer te maken en voedselverspilling te verminderen? InstockMarket kan je daarbij helpen. Als horecagroothandel redden wij dagelijks voedsel van de verspilling. Voedsel wordt om diverse redenen verspild, zoals oogstverliezen, overschotten, afwijkende maten of uiterlijken, maar ook door verkeerd gelabelde verpakkingen en geannuleerde bestellingen.

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen je duurzaamheidsambities te realiseren. Samen kunnen we de toekomst van de horeca groener maken!

Search engine powered by ElasticSuite