5x Hoe kan ik mijn bedrijfsrestaurant verduurzamen?

5x Hoe kan ik mijn bedrijfsrestaurant verduurzamen?

Hoe krijgen we onze CO2-uitstoot omlaag? Tegenwoordig kijken we daar (gelukkig) veel vaker naar. Dit geldt ook voor bedrijfsrestaurants, waar dagelijks keuzes worden gemaakt over het menu en de inkoop van voedsel. Door verduurzaming te integreren in deze keuzes, kunnen we onze impact op het milieu verminderen. Wil je weten hoe je jouw bedrijfsrestaurant kunt verduurzamen? Wij zetten 5 tips voor je op een rij:


PLANTAARDIG

Zie jij ook steeds vaker plantaardige mogelijkheden? Menukaarten van restaurants vullen zich steeds meer met vegetarische en plantaardige alternatieven. En dat is niet voor niks! Bij de productie van dierlijke producten worden veel water, land en andere grondstoffen gebruikt. Door plantaardig te koken verklein je de CO2-uitstoot van broeikasgassen en zorg je ervoor dat je bedrijfsrestaurant verduurzaamt. Denk daarom eens aan een Meatless Monday of een Plant-based Tuesday.


GEBRUIK GEREDDE PRODUCTEN

Al bij het inkopen van producten en ingrediënten zijn er duurzame keuzes te maken. Want waar koop je in? En wat voor afwegingen maak je daarbij? Een duurzame optie is om producten te kopen die anders verspild zouden worden. In onze eigen groothandel InstockMarket kun je net als in een gewone groothandel verse producten kopen. Het enige verschil is dat deze zijn gered van verspilling! Door in te kopen bij InstockMarket zorg je ervoor dat deze producten alsnog gebruikt worden. Een makkelijke en snelle duurzame stap!


VERPAKKINGEN

Zeker in deze tijd waarin veel eten “to-go” wordt meegenomen is verpakken populair. Hierbij zijn keuzes te maken die beter zijn voor het milieu. Plastic breekt slecht af en vergaat het niet. Geproduceerd plastic zal op een bepaalde manier dus altijd aanwezig zijn. Maar wat is dan een betere optie? Karton! Het inpakken van een product in karton werkt net zo goed en is net zo stevig als plastic. Het maken en creëren van herbruikbare verpakkingen is ook een duurzame oplossing. Zo hoeven klanten niet steeds opnieuw een verpakking te gebruiken en voorkom je dat er zwerfafval ontstaat.


MINDER VERSPILLEN

In een bedrijfsrestaurant draait het om eten, gastvrijheid en kwaliteit voor het personeel. Vaak staat er een ruim aanbod van verschillende opties klaar voor de werknemers. Ruim aanbod betekent vaak veel verschillende producten inkopen. Het nadeel hiervan is dat wanneer niet alles wordt gebruikt er ook veel wordt weggegooid. Toch is dat niet per se nodig:


Tips om minder te verspillen:

Orbisk is een prullenbak die inzicht geeft in wat je weggooit. Deze resultaten kun je vertalen naar de hoeveelheden die je inkoopt.
Serveer kleinere porties en vul gerechten steeds opnieuw aan
Geef medewerkers eten mee naar huis
Mocht je toch eten overhouden, denk dan eens aan een wormenhotel!

 

LOKAAL & SEIZOEN

Tegenwoordig kunnen we alle productsoorten in iedere tijd van het jaar krijgen. Hiermee volgen we de ritmes van de natuur niet. Het is duurzamer om deze ritmes wel te volgen, omdat deze producten op een natuurlijke wijze groeien. Aardbeien in de winter komen bijvoorbeeld uit een kas, of worden van ver geïmporteerd. 


Lokaal inkopen brengt verschillende voordelen met zich mee. Lokale producten zorgen voor kortere transportafstanden dan wanneer het product uit het buitenland gehaald wordt. De kortere ketens zorgen ervoor dat het product eerder bij de consument komt, waardoor het product extra vers is.