5x de beste documentaires over voedselverspilling

5x de beste documentaires over voedselverspilling

Cijfers over voedselverspilling: het blijft lastig om hier een goed beeld van te krijgen. Logisch, want het gaat om gigantische getallen. Zo wordt er wereldwijd jaarlijks 1,3 miljard ton voedsel verspild, wow! Om een beter beeld te krijgen bij deze enorme getallen zijn er een aantal documentaires gemaakt. Deze laten de problematiek zien, maar komen gelukkig ook met oplossingen voor de toekomst! Of het 'feel good' docu's zijn? Nou, nee. Maar laten ze de realiteit zien? Ja, absoluut! Daarom hebben wij een top vijf gemaakt van docu's die je gezien moet hebben!


1. WASTED! THE STORY OF FOOD WASTE (2017)

Deze documentaire werpt een krachtig licht op de wereldwijde voedselverspilling. Het toont de verhalen van innovatieve chefs, zoals Dan Barber, die creatieve manieren vinden om voedselresten te gebruiken. Deze documentaire laat zien hoe we voedselverspilling kunnen verminderen door onze perceptie van voedsel te veranderen.


2. THEATER OF LIFE (2016)

Deze docu is een ontroerende documentaire die zich afspeelt in een pop-uprestaurant in Milaan. Tijdens de Expo 2015 opende de beroemde chef Massimo Bottura een restaurant waar hij gekookt voedsel serveerde dat anders zou zijn weggegooid. Het restaurant bood maaltijden aan daklozen. De film laat zien hoe voedselverspilling kan worden omgezet in kansen om gemeenschappen te voeden en te ondersteunen.


3. JUST EAT IT: A FOOD WASTE STORY (2019)

In deze docu wordt het leven van filmmakers en koppel Grant Baldwin en Jenny Rustemeyer gevolgd, terwijl ze zes maanden lang alleen voedsel eten dat anders zou worden verspild. Zij redden eten van de hele voedselketen. Van boerderijen en producenten, tot supermarkten en consumenten. De documentaire maakt op een pijnlijke manier duidelijk hoe dwaas de voedselverspilling op diverse sectoren in de keten is. Het leuke aan deze docu is dat er voor de afwisseling humor in wordt verwerkt. Tijdens het IDFA filmfestival in 2014 werd deze docu getoond. De pop-up van Instock was op dat moment net open en wij waren zeer vereerd omdat wij Jen en Grant mochten ontvangen voor een diner.


4. SUSTAINABLE (2016)

Dit is een inspirerende documentaire die zich richt op duurzame landbouw en voedselproductie in de Verenigde Staten. Filmmaker Matt Wechsler onderzoekt de uitdagingen waarmee boeren worden geconfronteerd en presenteert oplossingen. Het laat zien hoe boeren, consumenten en beleidsmakers samenwerken om duurzame landbouwpraktijken te bevorderen en een positieve verandering teweeg te brengen.


5. 10 BILLION - WHAT'S ON YOUR PLATE? (2015, VALENTIN THURN)

Deze docu confronteert ons met de uitdagingen van de snelgroeiende wereldbevolking en de gevolgen daarvan voor ons voedselsysteem. Er worden innovatieve oplossingen, zoals verticale landbouw, insecten als voedselbron en technologieën onderzocht die de voedselproductie efficiënter maken. Het nodigt kijkers uit om na te denken over hun eigen eetgewoonten en de rol die zij kunnen spelen bij het creëren van een duurzamere voedsel toekomst. Leuk om te weten: tijdens de première in Nederland  kwam Valentin Thurn, de documentairemaker met zijn gezin bij Instock Amsterdam langs. Ze waren heel enthousiast over Instock!


Wil je na het zien van deze docu's eten redden van de verspilling? Dat kan bij InstockMarket, de horeca groothandel voor geredde producten en circulaire merken!!

 

Search engine powered by ElasticSuite