Wereldwijd wordt een derde van alle voedselproductie verspild

In Nederland is dit zo'n 1,8 tot 2,5 miljoen per jaar. Super zonde! En al helemaal als je je bedenkt dat dit een enorme impact op onze aarde heeft. Want naast het eten gaat ook alle landbouwgrond, energie, water en CO2-uitstoot voor de productie hiervan verloren. Het is een probleem dat we serieus moeten aanpakken, ziet ook de United Nations. Sustainable Development Goal 12.3 vraagt om een halvering van voedselverspilling in 2030.


Verspilling gebeurt in de gehele voedselketen

Het meeste voedsel wordt verspild bij de consument thuis. Maar ook bij de producent, de supermarkt en in de horeca kan er veel voedselverspilling voorkomen worden.

Voedsel wordt verspild vanwege diverse redenen, zoals oogstverliezen, overschotten, een afwijkende maat of uiterlijk, maar ook door verkeerd gelabelde verpakkingen en gecancelde orders. 
Hoe kunnen we voedselverspilling tegengaan?

Maar als veel voedselverspilling onnodig is, hoe kunnen dit dan tegengaan? Dat wordt goed laten zien in de ladder van Moerman. Het model laat zien hoe voedsel/grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk gebruikt kunnen worden. Prioriteit ligt bij het voorkomen van verspilling, gevolgd door verwerking tot nieuwe grondstoffen, recycling, composteren en als minst wenselijke optie, verbranden.InstockMarket vormt een oplossing voor voedselverspilling

InstockMarket richt zich op het voorkomen van verspilling. Dit doen we aan het begin van de keten, bij de producenten. Inmiddels werken wij samen met zo’n 100 aanbieders van reststromen. Dit zijn boeren, telers en tussenhandelaren. Elke dag ontvangen wij nieuwe producten in ons Food Rescue Center en doen wij een laatste kwaliteitscheck. Deze zetten we vervolgens online op InstockMarket.nl. Professionele chefs kunnen hier vervolgens hun inkopen doen. Ze maken met InstockMarket altijd een duurzame keuze. De chefs waar wij mee werken zijn flexibel en creatief en maken culinaire creaties van producten die anders worden weggegooid. Bovendien wordt minimaal 20% of 30% van wat er wordt opgehaald gedoneerd aan goede doelen zoals de Voedselbank en Buurtbuik

Ben jij een horeca afnemer en wil jij snel en gemakkelijk een duurzame stap zetten? Meld je meteen aan!
Direct aan de slag? Dat kan!

Zet een duurzame stap met InstockMarket!

Liever eerst persoonlijke contact?

Neem direct contact met ons op!

Search engine powered by ElasticSuite