Over voedselverspilling
Wereldwijd wordt een derde van alle voedselproductie verspild!
In Nederland gaat er jaarlijks maar liefst tussen de 1,8 en 2,5 miljoen ton voedsel verloren! Zonde, toch? Zeker als je bedenkt welke enorme impact dit heeft op onze planeet. Het verspilde voedsel betekent niet alleen verloren eten, maar ook het verlies van landbouwgrond, energie, water en een enorme uitstoot van CO2. Dit is een probleem dat we niet kunnen negeren! Gelukkig wordt er wereldwijd aandacht aan besteed: de Verenigde Naties roept op om de voedselverspilling in 2030 te halveren, zoals staat in Sustainable Development Goal 12.3.
Tijd om in actie te komen!


Verspilling gebeurt in de gehele voedselketen
Het meeste voedsel wordt verspild bij de consument thuis, maar het probleem speelt zich op veel meer plekken af — zoals in supermarkten en de horeca. Bij InstockMarket redden we producten aan het begin van de keten bij boeren, telers en producenten. Dit deel van de voedselverspilling beslaat maar liefst 39% van het totaal. Deze producten worden al verspild voordat ze überhaupt de tussenhandel of consument bereiken.


Oorzaken van verspilling
Bij de boeren, telers en producenten kunnen overschotten van producten, oogstverliezen of het niet voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen al leiden tot verspilling. Supermarkten hebben vaak te maken met producten die de houdbaarheidsdatum naderen. Bovendien worden producten die er niet perfect uitzien of een afwijkende maat hebben vaak niet verkocht.


Hoe kunnen we voedselverspilling tegengaan?
Als zoveel voedselverspilling onnodig is, wat kunnen we dan doen om dit te voorkomen? De ladder van Moerman geeft hier een duidelijk antwoord op! Dit model toont hoe we voedsel en grondstoffen zo efficiënt en hoogwaardig mogelijk kunnen gebruiken. De hoogste prioriteit ligt bij het voorkomen van verspilling, gevolgd door het verwerken van restanten tot nieuwe grondstoffen, recycling, composteren en als laatste optie, verbranden.


InstockMarket vormt een oplossing voor verspilling

