Over voedselverspilling
Wereldwijd wordt een derde van alle voedselproductie verspild!
In Nederland gaat er jaarlijks maar liefst tussen de 1,8 en 2,5 miljoen ton voedsel verloren! Echt zonde, toch? Zeker als je bedenkt welke enorme impact dit heeft op onze planeet. Het verspilde voedsel betekent niet alleen verloren eten, maar ook het verlies van landbouwgrond, energie, water en een enorme uitstoot van CO2. Dit is een probleem dat we niet kunnen negeren! Gelukkig wordt er wereldwijd aandacht aan besteed: de Verenigde Naties roept op om de voedselverspilling in 2030 te halveren, zoals staat in Sustainable Development Goal 12.3. Tijd om in actie te komen!
Verspilling gebeurt in de gehele voedselketen
Het meeste voedsel wordt verspild bij de consument thuis, maar het probleem speelt zich op veel meer plekken af. Ook bij de producenten, in supermarkten en de horeca gaat er enorm veel voedsel verloren!
Oorzaken van verspilling
Bij de producenten kunnen overschotten van producten, oogstverliezen of het niet voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen al leiden tot verspilling. Supermarkten hebben vaak te maken met producten die de houdbaarheidsdatum naderen. Bovendien worden producten die er niet perfect uitzien of een afwijkende maat hebben vaak niet verkocht.
In de horeca gebeurt hetzelfde: grote hoeveelheden voedsel worden weggegooid door overproductie, restjes van gerechten of onjuiste portiegroottes. Maar het gaat verder dan alleen de consument en de horeca. In de hele voedselketen, van boer tot bord, kunnen er slimme maatregelen genomen worden om voedselverspilling te voorkomen. Als we met z'n allen bewuster omgaan met onze aankopen en consumptie, kunnen we enorm veel verspilling tegengaan en bijdragen aan een duurzamere wereld!
Hoe kunnen we voedselverspilling tegengaan?
Als zoveel voedselverspilling onnodig is, wat kunnen we dan doen om dit te voorkomen? De ladder van Moerman geeft hier een duidelijk antwoord op! Dit model toont hoe we voedsel en grondstoffen zo efficiënt en hoogwaardig mogelijk kunnen gebruiken. De hoogste prioriteit ligt bij het voorkomen van verspilling, gevolgd door het verwerken van restanten tot nieuwe grondstoffen, recycling, composteren en als laatste optie, verbranden.
InstockMarket vormt een oplossing voor verspilling
InstockMarket richt zich op het voorkomen van verspilling. Dit doen we aan het begin van de keten, bij de producenten. Inmiddels werken we samen met zo’n 200 aanbieders van reststromen, waaronder boeren, telers en tussenhandelaren. Elke dag ontvangen we nieuwe producten in ons Food Rescue Center, waar we een laatste kwaliteitscheck uitvoeren. Deze producten zetten we vervolgens online op InstockMarket.nl, waar professionele chefs hun inkopen kunnen doen. Met InstockMarket maken ze altijd een duurzame keuze! Onze chefs zijn flexibel en creatief, en transformeren producten die anders weggegooid zouden worden tot de lekkerste gerechten. Daarnaast wordt minimaal 20% van wat we redden gedoneerd aan goede doelen, zoals de Voedselbank en Buurtbuik.