Zo creëer je een succesvol bedrijfsrestaurant: tips voor terugkerende gasten en duurzame gerechten
Als chef van een bedrijfsrestaurant is de grootste uitdaging vaak: hoe zorg je ervoor dat gasten binnen blijven eten in plaats van buiten de deur te lunchen? Met talloze eettentjes op loopafstand moeten ook Marco en Jamie, verantwoordelijk voor Woonstad (Leo Catering) in Rotterdam, creatief en flexibel zijn om hun gasten enthousiast te maken voor een lunch in het bedrijfsrestaurant. Hun restaurant, gelegen aan de levendige Rochussenstraat, staat vlakbij vele populaire lunchgelegenheden, en toch slagen ze erin om hun gasten te behouden. Hoe doen ze dat?
Strategische locatie en presentatie
Veel bedrijfsrestaurants hebben een strategisch voordeel: ze liggen centraal in het gebouw, precies op de route naar de lunch. Zo ook het bedrijfsrestaurant van Woonstad. Het ligt direct bij de ingang van het kantoorpand. Iedereen die richting de lunch loopt, passeert hun restaurant. Met de geuren van vers bereide maaltijden trek je de aandacht. Bij het bedrijfsrestaurant van Woonstad hebben ze bij binnenkomst groot op een bord geschreven wat de specials van de dag zijn. Het aanbod wordt aantrekkelijk gepresenteerd in buffetvorm. Het zorgt ervoor dat veel gasten door nieuwsgierigheid even stilstaan om te zien wat er op het menu staat.
Verras met variatie
Een vaste waarde binnen het bedrijfsrestaurant van Woonstad is de saladebar, een concept dat wordt geleverd door Leo Catering. Hier kunnen gasten zelf hun salade samenstellen, en Marco en Jamie zorgen ervoor dat er altijd verrassende en seizoensgebonden ingrediënten zijn. Bij het samenstellen van het menu halen ze vaak producten bij InstockMarket. Het assortiment van InstockMarket is heel divers. Hierdoor kunnen ze unieke en verse ingrediënten aanbieden die anders wellicht verloren zouden gaan. De duurzame, wisselende ingrediënten maken de saladebar aantrekkelijk en zorgen ervoor dat gasten telkens iets nieuws kunnen proberen. ‘Gasten waarderen de voortdurende afwisseling in het aanbod’, vertelt Jamie. ‘We voegen regelmatig seizoensproducten toe, zoals geroosterde pompoen in de herfst of verse kruiden in de zomer, die elke salade een unieke smaak geven.’
Trakteer je gasten op unieke gerechten
Naast de saladebar bieden Marco en Jamie ook een uitgebreide selectie aan broodjes, wraps, cakes en warme maaltijden. Ze experimenteren regelmatig met nieuwe recepten om hun gasten te blijven verrassen. Zo hebben ze onlangs een spinaziecake en een bietencake geïntroduceerd, wat onverwachte, maar goed ontvangen smaakcombinaties bleken te zijn. Deze innovatie in gerechten trekt gasten aan en zorgt ervoor dat ze benieuwd blijven naar wat er de volgende keer op het menu staat.
Een mooi voorbeeld van hun succes met seizoensgebonden ingrediënten is Marco’s pompoencake. Wat begon als een experiment werd al snel een favoriet onder de gasten. ‘Het is geweldig om te horen van gasten dat ze je creaties waarderen’, zegt Marco. Door producten aan te bieden die in de omgeving moeilijk te vinden zijn, zoals spinaziecake, voegen ze nét dat beetje extra toe aan de lunch ervaring van hun gasten.
Duurzaamheid en circulair werken
Het is fantastisch als een gerecht een succes wordt, maar soms pakt het ook anders uit. Zo maakten Marco en Jamie onlangs een stamppot die nauwelijks werd besteld. Jammer, maar voor hen geen probleem. ‘Nu weten we dat dit gerecht minder in de smaak valt,’ zeggen ze, ‘en de volgende dag maken we met de overgebleven stamppot gewoon heerlijke kroketjes.’
Circulair werken is voor hen belangrijk om voedselverspilling tegen te gaan. ‘Er zijn tal van recepten waarmee je restjes kunt omtoveren tot iets nieuws en smakelijks’, vertelt Marco. Zo benutten ze elk ingrediënt optimaal en sluiten ze aan bij de duurzame waarden van hun opdrachtgever, Woonstad.
Luisteren naar je gasten en feedback verwerken
Een van de belangrijkste succesfactoren van Marco en Jamie is het contact met hun gasten. In de kleine setting van het Woonstad-restaurant kunnen ze eenvoudig feedback ophalen en vragen naar de wensen en suggesties van hun gasten. Op deze manier blijven ze constant innoveren. Als een nieuw gerecht goed in de smaak valt, zoals de eerder genoemde pompoencake, wordt het snel een vast onderdeel van het menu. Daarnaast komt het vaak voor dat gasten zelf met ideeën of suggesties komen, wat Marco en Jamie helpt om het menu relevant en spannend te houden.
Kortom: luisteren, vernieuwen en verrassen
Het geheim van Marco en Jamie’s succes is een combinatie van flexibiliteit, seizoensgebonden en duurzame keuzes, en een unieke sfeer waarin de wensen van de gasten centraal staan. Hun betrokkenheid, creativiteit, en bereidheid om te experimenteren zorgen ervoor dat de lunch in het bedrijfsrestaurant niet alleen lekker, maar ook verrassend en vernieuwend blijft. Gasten weten dat ze altijd iets bijzonders kunnen verwachten, waardoor de verleiding om buiten de deur te lunchen snel verdwijnt.
Dus, voor chefs die dezelfde uitdaging aangaan: luister naar je gasten, durf te vernieuwen, en wees creatief met je aanbod. Want zoals Marco en Jamie laten zien, draait het bedrijfsrestaurant om meer dan alleen eten – het gaat om een beleving die gasten graag willen blijven opzoeken.
Recept: Marco’s populaire pompoencake
Marco deelt met ons het recept van zijn populaire pompoencake.
Ingrediënten
300 gram hokkaido pompoen (schil en zaadjes verwijderd)
200 gram suiker
200 ml olijfolie of zonnebloemolie
4 eieren
225 gram bloem
5 gram bakpoeder
1 snufje zout
1 theelepel koek- of kaneelkruiden
20 gram pompoenpitten
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de pompoen in stukken en rooster deze in de oven tot de pompoen zacht is, ongeveer 20-30 minuten. Haal de pompoen uit de oven en pureer met een staafmixer of blender tot een gladde massa. Laat even afkoelen.
- Doe de suiker en de olie in een blender of mengkom en mix dit goed door elkaar tot het een romige massa vormt.
- Voeg de eieren één voor één toe aan het suiker-oliemengsel. Mix goed door tot het een luchtig geheel wordt.
- Zeef de bloem en meng het met de koek- of kaneelkruiden, bakpoeder en het zout. Spatel deze droge ingrediënten voorzichtig door het eiermengsel. Let op dat je niet te hard mengt om de luchtigheid te behouden.
- Voeg de pompoenpuree toe aan het beslag en spatel dit er voorzichtig doorheen tot alles goed gemengd is.
- Vet een cakevorm in of bekleed deze met bakpapier. Giet het beslag in de vorm en strijk de bovenkant glad en stooi de pompoenpitten over het beslag.
- Bak de cake in een voorverwarmde oven op 180°C gedurende ongeveer 60 minuten. Controleer of de cake gaar is door er met een prikker in te steken: als de prikker er droog uitkomt, is de cake klaar. Bak indien nodig nog iets langer.
- Laat de cake afkoelen in de vorm voordat je hem aansnijdt. Serveer en geniet van deze heerlijke pompoencake!