Online recepten reeks - ​Vegan Ceviche met Herfstgroenten van Lady Turkey

Online recepten reeks - ​Vegan Ceviche met Herfstgroenten van Lady Turkey

Elise Calkoen, ook wel bekend als Lady Turkey, kookt als zelfstandig cateraar op verschillende locaties. We bezoeken haar op haar vaste retraite locatie waar ze volledig vegan kookt met de geredde producten van InstockMarket. Door haar kennis over gezonde voeding en diëten, gaat het koken van vegan gerechten heel natuurlijk voor Elise. Haar gouden tip is dan ook: Denk niet te moeilijk. “Ik denk dat dat vaak het probleem is. Men zoekt vaak naar vervangende dingen, terwijl iets an sich ook al goed kan zijn. Heel veel gerechten die je al kent, zijn namelijk al vega(n).”

Tijdens het studeren van interieurdesign, wist Elise niet zo goed hoe ze haar studie kon combineren met haar liefde voor eten. Nadat ze met haar opleiding was gestopt, deed ze mee aan Masterchef 2015 en eindigde in de top 10. Vanaf dat moment heeft Elise veel horeca ervaring opgedaan bij onder andere Voldaan in Amsterdam en catering Eat your heart out. Daarnaast organiseerde ze regelmatig diners op locatie. “Ik organiseer graag zelfstandige projecten met muziek en cultuur in de hoofdrol. Daar kan ik mijn creativiteit echt in kwijt.”

Momenteel werkt ze als Lady Turkey in haar keuken in Amsterdam en op verschillende locaties door heel Nederland. “Het zijn altijd nieuwe projecten dus dat zorgt voor veel variatie en creativiteit. Dat vind ik het leukste aan werken als cateraar.”

De signature dish van Lady Turkey is de ceviche, geïnspireerd door de Zuid Amerikaanse keuken. “Het gerecht is voor mij compleet. Het is niet te moeilijk, het gaat om de goede ingrediënten en het wordt op smaak gemaakt door kruiden en citrus.” Verder is Lady Turkey te herkennen aan niet te ingewikkelde gerechten met goede producten en groenten in de hoofdrol.

Het gerecht

Het vegan recept wat Elise voor ons heeft klaargemaakt is een ceviche van herfstgroenten met pompoen, oesterzwam en ui met een tijgermelk op basis van citroen, sinaasappel, paprika en biet.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 2 gele bieten
  • 2 gele paprika’s
  • Teentje knoflook
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 plakje gember (1 cm)
  • 2 citroenen
  • 2 sinaasappels
  • Zout
  • Evt. 1 gele peper
  • 100 gram oesterzwam
  • 150 gram pompoen
  • 1 bosje bieslook
  • 250 ml sojaolie
  • Evenueel babyspinazie
  • Eventueel ui 

Bereidingswijze

  1. Schil de gele bieten en snijd deze in stukjes. Snijd daarna de paprika in stukjes.
  2. Pers de sap van de citroenen en sinaasappels.
  3. Blend de biet, paprika, knoflook, kurkuma, gember, citroen- en sinaasappelsap, zout en eventueel de gele peper in een blender of keukenmachine.
  4. Laat het vervolgens (minimaal 30 min) intrekken. Zo komen alle smaken goed samen.
  5. Voor het opdienen, zeef het mengsel uit in een fijne doek (Het uitzeef residu kan achteraf worden gebruikt als garnering).
  6. Scheur vervolgens de oesterzwam in stukjes en schil de pompoen in lamellen.
  7. Zuur de pompoen lamellen en oesterzwam in de tijgermelk, net als de vis bij een traditionele ceviche.
  8. Meng in de tussentijd de bieslook, sojaolie en zout in een keukenmachine of blender.
  9. Verwarm dit vervolgens in een pan op het vuur tot een mooie, groene kleur. Alle andere kruiden hebben een beetje hulp nodig van een handje babyspinazie als je wilt dat deze olie mooi groen wordt. (Let op, laat het niet teveel doorslaan. Dan wordt de olie bruin).
  10. Bij een mooie kleur uitzeven door een fijne zeef (Het uitzeef residu kan bewaard worden voor pesto's en marinades).
  11. Leg dit alle samen mooi op een bord maak het eventueel af met mooie, groene kruiden en een rauw uitje.

Wil jij dit gerecht ook maken in jouw restaurant? Kijk dan voor de geredde ingrediënten op instockmarket.nl. Door dit recept voor 4 personen te bereiden met geredde pompoen, oesterzwam, citroen, paprika, biet en sinaasappel bespaar je 2,5 kg Co2. Dat staat gelijk aan 15 km rijden.