Online recepten reeks: Geroosterde paprika's met tarator en beurre noisette & geroosterde aubergine met Labneh van Noa Kazanji

Online recepten reeks: Geroosterde paprika's met tarator en beurre noisette & geroosterde aubergine met Labneh van Noa Kazanji

Noa Kazanji, de chef-kok van Vermaat catering op het Rituals hoofdkantoor, is een chef met een rijke culturele achtergrond. Hij komt oorspronkelijk uit Irak, is van Armeense afkomst en groeide op in Zweden voordat hij naar Nederland kwam. Noa's passie voor eten, smaken uit diverse culturen en duurzaamheid is wat je proeft en ziet in zijn heerlijke gerechten.


Noa wist al snel dat hij chef wilde worden. Hij volgde een opleiding in food and material design in Amsterdam. Deze opleiding bracht hem in aanraking met nog meer culinaire culturen dan hij al kende. Hij vond koken voor familie en vrienden altijd leuk, maar tijdens deze opleiding wist hij het zeker, hij wilde van koken zijn professionele carrière maken.


Bij Rituals krijgt hij de vrijheid om zijn creativiteit de vrije loop te laten en zelf te beslissen welke gerechten hij serveert. “Ik hoef geen recept te volgen”. Noa vergelijkt zijn werk met een componist die naar zijn eigen muziek luistert. De voldoening komt voort uit het proeven van een gerecht dat precies zo smaakt als je in gedachte had. 


Noa is opgegroeid op een plek waar voedsel niet verspild werd vanwege het uiterlijk. “Een aubergine is een aubergine en een tomaat is een tomaat”. Hij snapt niet dat producten aan het perfecte plaatje moeten voldoen en kiest er daarom voor om juist te koken met geredde producten.


Noa kookt van schil tot pit. “Ik zorg ervoor dat ik de producten zo heel mogelijk hou, er wordt bijna niks weggegooid.” Dit is ook terug te zien in het gerecht dat Noa voor ons heeft bereidt. 


Het gerecht

Noa heeft voor ons twee gerechten bereidt, geroosterde paprika's met tarator (yoghurt saus met kruiden) en beurre noisette & geroosterde aubergine met Labneh (soort hangop). Hij is opgegroeid met deze gerechten. Hij heeft de gerechten aangepast op de Nederlandse smaak zodat het goed aansluit bij de smaak van zijn gasten. 

 

Geroosterde paprika's met tarator en beurre noisette


Ingrediënten voor 2 personen

  • 4 punt paprika’s
  • 5 eetlepels tahini (pasta van sesamzaad)
  • 1/2 limoen
  • 1 teen knoflook 
  • 3 eetlepel boter
  • 1/2 theelepel zoete paprikapoeder
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peper

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden
  2. Halveer de paprika's in de lengte, leg ze op een ovenplaat.
  3. Besprenkel de paprika’s met olijfolie, zout en peper.
  4. Stop ze in de oven gedurende 10 min.
  5. Snij de knoflook fijn.
  6. Voeg voor de tarator de citroensap, 5 eetlepels water, knoflook, zout samen en roer tot een zachte saus.
  7. Doe voor de beurre noisette de boter in een steelpan, laat enkele minuten op matig vuur koken tot de boter lichtjes goudkleurig wordt.
  8. Haal de boter van het vuur en voeg de zoete paprikapoeder toe.
  9. Leg de paprika’s op een bord en giet de tarator en beurre noisette er overheen.
  10. Tip: serveer met een warme flatbread en thee.


Geroosterde aubergine met Labneh


Ingrediënten voor 2 personen

  • 2 aubergines 
  • 1 beker yogurt
  • Za’atar (kruidenmelange uit het midden-oosten)
  • Olijfolie
  • Zout
  • Peper

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Snijd de aubergines in grote partjes, bestrijk met olijfolie en breng ze op smaak met zout en peper. 
  3. Rooster ze 10 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. 
  4. Leg voor de labneh een schone keukendoek op de yoghurt om al het extra vocht te absorberen, herhaal dit proces twee keer. 
  5. Nu hou je dikkere yoghurt over. Kruid dit met zout en za'atar.
  6. Leg de aubergines op een bord. 
  7. Voeg de labneh toe, garneer met gedroogde chili of een vers kruid naar keuze. 
  8. Tip: Lekker met brood of rijst.

Wil jij dit gerecht ook maken in jouw restaurant? Kijk dan voor de geredde ingrediënten op instockmarket.nl. Door dit recept voor 2 personen te bereiden met geredde aubergines en puntpaprika's bespaar je 1kg Co2. Dat staat gelijk aan 4,7 km rijden.