Four Elements Hotel Amsterdam gaat voedselverspilling tegen met No Waste Challenge 020

Four Elements Hotel Amsterdam gaat voedselverspilling tegen met No Waste Challenge 020

Stel je voor: een hotel dat niet alleen luxe en comfort biedt, maar ook een toonbeeld is van duurzaamheid en innovatie. Dat is precies wat je kunt verwachten bij het Four Elements Hotel op IJburg in Amsterdam. Dit hotel, dat trots het eerste energieneutrale hotel ter wereld is, combineert state-of-the-art technologieën met een passie voor het milieu en de gemeenschap. En nu, met hun deelname aan de No Waste Challenge 020, gaan ze nog een stap verder om voedselverspilling tegen te gaan.

Ron de Wagenaar, chef van het Restaurant FIVE binnen Four Elements Hotel Amsterdam, is een ware ambassadeur van duurzaam koken. Als je het restaurant binnenstapt, wordt meteen duidelijk dat duurzaamheid hier geen loze kreet is, maar een levensstijl. De muren zijn bedekt met levendig groen, terwijl in het midden van de ruimte een prachtige open kas pronkt, waar gasten gezellig kunnen dineren te midden van heel wat groen. 


Deelname aan de No Waste Challenge

Ron vertelt vol enthousiasme over de passie waarmee hij en zijn team elke dag de keuken betreden. Bij Four Elements Hotel Amsterdam draait het niet alleen om lekker eten, maar ook om bewuste keuzes maken in de keuken. Door mee te doen aan de No Waste Challenge 020 en samen te werken met InstockMarket, krijgt het team elke dag de kans om creatief te zijn met ingrediënten die anders verloren zouden gaan.


Wat is de No Waste Challenge 020?

De No Waste Challenge 020 is een initiatief van de gemeente Amsterdam en Samen Tegen Voedselverspilling in samenwerking met KHN Amsterdam en de Green Hotel Club. In de No Waste Challenge gaan Amsterdamse hotels de uitdaging aan om voedselverspilling tegen te gaan. Door deel te nemen aan dit programma meten en verminderen de hotels voedselverspilling samen Orbisk, Waste Watchers of InstockMarket. 


Eten redden met InstockMarket

De deelname aan de No Waste Challenge 020 is voor Four Elements Hotel Amsterdam meer dan alleen een naam op een lijst. Het is een kans om hun toewijding aan duurzaamheid te tonen en anderen te inspireren. Door het aanpassen van het menu op basis van het aanbod van InstockMarket, zetten ze een nieuwe standaard voor verantwoordelijkheid in de horeca. Wekelijks bestelt Four Elements Hotel Amsterdam hun producten, zoals groente en fruit bij de duurzame horeca groothandel InstockMarket. Tot nu toe heeft Four Elements Hotel Amsterdam samen met InstockMarket al 1.705,12 kilo eten van de verspilling gered.Voedselverspilling tegengaan op allerlei manieren

Four Elements Hotel Amsterdam gaat op veel andere manieren de strijd tegen voedselverspilling aan. Dit doen ze bijvoorbeeld door te kijken naar overgebleven afsnijdsels van groenten en fruit en die onder andere gebruiken voor het trekken van bouillon. Op deze manier wordt elk stukje van hun producten benut, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook zorgt voor heerlijke smaken in hun gerechten. 

Een andere slimme aanpak om zo min mogelijk voedsel te verspillen is door je gasten te kennen. Ron vertelt dat hij door de hotelboekingen veel informatie beschikbaar heeft van de gasten in zijn restaurant. Met een percentage van 70% nationale en 30% internationale gasten, heeft het team van Four Elements Hotel Amsterdam geleerd om flexibel te zijn en snel in te spelen op verschillende culinaire voorkeuren. Zo kunnen gasten uit Zuid-Europa genieten van meer zoetige gerechten, terwijl gasten uit Noord-Europa kunnen genieten van hartige vlees- en visgerechten. Deze gepersonaliseerde aanpak zorgt niet alleen voor tevreden gasten, maar minimaliseert ook verspilling door precies in te kopen wat nodig is.

Met hun innovatieve benadering van hospitality en hun betrokkenheid bij initiatieven zoals de No Waste Challenge, is Four Elements Hotel Amsterdam een mooi voorbeeld voor de hospitality industrie. 


Direct aan de slag? Dat kan!

Zet een duurzame stap met InstockMarket!

Liever eerst persoonlijk contact?

Neem direct contact met ons op!